Studeren in Leuven: alles wat je als internationale student moet weten over Leuven

Studeren in Leuven: een droom die werkelijkheid wordt! Ondertussen heb je de eerste stappen gezet en ben je ingeschreven aan de universiteit of hogeschool ter plaatse. Ook een kot, studio of appartement huren in Leuven kan je al afvinken van je to-dolijstje. Nu je alle administratieve papierwerk achter de rug hebt, is het tijd om je nieuwe hometown beter te leren kennen. Wij helpen je graag op weg zodat je je meteen thuis voelt bij aankomst in studentenstad Leuven!

1. Studeren in Leuven: je bent niet alleen

Of je nu voor één semester of een vierjarige opleiding kiest, studeren in het buitenland is best een spannende onderneming. Het is dus heel normaal dat je je bij aankomst een beetje gedesoriënteerd voelt. In een vreemde omgeving hebben we houvast nodig en gaan daarom al snel op zoek naar lotgenoten.

Geen zorgen, in Leuven hoef je daar niet lang naar te zoeken. Onze stad heeft een grote community van internationale studenten, waar je met open armen (en pintjes) ontvangen wordt. Het aantal inschrijvingen van studenten uit andere landen neemt bovendien nog elk jaar toe: ondertussen is bijna één student op zes afkomstig uit het buitenland. Je bent dus heus niet de enige die nog wat onwennig door de stad zwerft! En ook veel internationale organisaties hebben de voorbije decennia de weg naar Leuven gevonden, wat maakt dat je hier regelmatig een expat tegen het lijf kan lopen. Allemaal mensen die ooit hun weg hebben moeten zoeken in Leuven – en jou daar op hun beurt graag bij helpen.

2. Je hoeft geen Nederlands te spreken

Misschien heb je even getwijfeld om naar België te komen omwille van de taalbarrière. Na een rondje googelen kwam je al snel te weten dat we in België drie talen spreken – Nederlands, Frans en Duits – en jij bent geen van die drie talen machtig. Probleem? Helemaal niet!

Ten eerste kom je als vanzelf in die uitgebreide gemeenschap van internationale studenten terecht, waar je vast en zeker vrienden uit je thuisland zal maken. Altijd fijn om een herkenbaar dialect op te vangen in een massa onbekenden, toch? En ten tweede spreken we hier in Leuven meer dan een vlot mondje Engels. Aangezien Leuven in Vlaanderen ligt, is Nederlands onze moedertaal. Frans is de officiële tweede taal, maar in de praktijk leunen we meer aan bij de Angelsaksische cultuur en zijn we dus meer vertrouwd met het Engels dan het Frans. Natuurlijk kom je wel meteen sympathiek over als je vooraf een woordje Nederlands hebt geleerd – met schol, santé en gezondheid maak je al veel vrienden.

3. Je zal niet snel verdwalen

Een nieuwe stad, da’s altijd even wennen. Misschien ligt je kot of studio wel tegenover je faculteit, maar wat met de bibliotheek, de cafés en de sportfaciliteiten? Zie je jezelf al wekenlang met een stadsplattegrond door de Leuvense straten dwalen? Geen paniek.

Met bijna 160.000 inwoners – studenten inbegrepen – is Leuven een relatief kleine stad, vergeleken met bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen. En ook qua oppervlakte voelt het eerder aan als een ‘groot dorp’, zeker als je zelf uit een grootstad afkomstig bent. Een echte Leuvenaar zal zich in het centrum nooit met de auto verplaatsen: elke locatie binnen de ring kan je in hooguit een kwartiertje met de fiets bereiken, en bovendien zijn de tientallen eenrichtingstraten en voetgangerszones een vloek voor automobilisten. Voor studenten is de tweewieler hét vervoermiddel bij uitstek, al liggen veel campussen zelfs binnen wandelafstand van het stadscentrum. Toch het spoor bijster? Aarzel dan niet om even een voorbijganger om hulp te vragen. De Leuvenaars helpen je met plezier!

4. Je vindt altijd en overal bier

Mocht je het nog niet weten: het bekende biermerk Stella Artois, onderdeel van ’s werelds grootste brouwerijconcern AB InBev, wordt in Leuven gebrouwen. Stap eender welk Leuvens café binnen en de Stella komt je tegemoet gevloeid. Maar ook andere bieren – van een simpel pilsje tot een stevige trappist – staan hier standaard op de menukaart.

De Oude Markt, op een steenworp van het stadhuis, is the place to be als je je wil mengen onder de Leuvense bevolking. Veel studenten maken er een uitdaging van alle cafés van deze ‘langste toog ter wereld’ aan te doen. Hou je meer van de typische studentensfeer en heb je een beperkt budget, dan kan je voor een pintje van 1 euro terecht in de vele ‘fakbars’. Deze non-profitkroegen worden uitgebaat door studenten en zijn gelinkt aan een specifieke faculteit, al ben je op vertoon van je studentenkaart wel overal welkom. Hou je het liever bij een kotfeestje? In de Belgische supermarkten is het aanbod aan lokale bieren zeer uitgebreid, dus neem gerust de tijd om ze allemaal te leren kennen.

5. Je hoeft geen keukenprinses te zijn

Misschien studeer je al langer en heb je al wat ervaring met het kotleven. Of misschien kruip je binnenkort wel voor het eerst onder moeders vleugels uit? Hoe het ook zij, studeren en gezond koken gaan niet altijd hand in hand. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je in Leuven veroordeeld bent tot een dieet van diepvriespizza’s en boterhammen met choco.

Voor een gezonde én goedkope hap kan je je voeten onder tafel schuiven in een van de vele studentenrestaurants. Je vindt ze terug in de omgeving van de grote faculteiten in Leuven en Heverlee, dus tussen twee colleges of aan het eind van de lesdag wandel je er moeiteloos naar binnen. Op het menu: betaalbare maaltijden die gezond, gevarieerd en evenwichtig zijn – de kwaliteit wordt zelfs dagelijks gecheckt in de labo’s van de universiteit. Mag het ietsje meer zijn? In het stadscentrum van Leuven, vooral in de Tiensestraat, de Parijsstraat en de Muntstraat, vind je een brede waaier aan eetcafés en restaurants. Voor elke goesting en portemonnee wat wils! En wie een ‘fond’ wil leggen voor een avondje stappen, heeft de frituren en kebabzaken maar uit te kiezen.

 

Nuttige adressen voor internationale studenten

  • LOKO: deze organisatie vertegenwoordigt alle studenten in Leuven, waar ze ook vandaan komen. Heb je een vraag, probleem of klacht? Ga even aankloppen bij LOKO. Daarnaast hebben ze ook een uitgebreid vormingsaanbod en bieden ze tal van ondersteunende diensten aan studenten en studentenverenigingen.
    Minderbroederstraat 10, 3000 Leuven – Open ma-vrij van 13 tot 17 uur
  • Pangaea: your home away from home. In dit interculturele ontmoetingscentrum van de KU Leuven kan je als internationale student terecht met al je vragen, problemen en noden. Naast oriëntatiedagen organiseren ze tal van activiteiten, ze hebben een buddy-programma en je kan er zelfs vrijwilligerswerk doen.
    Andreas Vesaliusstraat 34, 3000 Leuven – Open ma-woe van 13 tot 17 uur en do van 13 tot 18.30 uur
  • ESN Leuven: ben je in Leuven als student onder het Erasmus-programma? Dan heeft ESN Leuven allerlei leuks voor jou in petto. Van fuiven tot culturele uitstapjes, van sportieve events tot quizzen, en niet te vergeten: de beruchte cantussen, natuurlijk. Leuk voor de sportievelingen onder jullie: ESN organiseert ook wekelijkse voetbal-, volleybal en basketbaltrainingen voor internationale studenten.
    Andreas Vesaliusstraat 34, 3000 Leuven – Open ma-woe-vrij van 18 tot 20 uur
  • Velo: wil je liever niet investeren in een fiets voor de korte periode dat je in Leuven verblijft? Bij Velo kan je terecht voor een degelijke huurfiets aan een voordelige prijs. Voor een herstelling moet je bij een Fietspunt zijn, of in een van de Fietsateliers, waar je zelf aan je fiets kan sleutelen.
    Hollestraat 1, 3001 Heverlee – Open ma-do van 9 tot 18 uur en vrij van 9 tot 16 uur
  • Alma: voor een lekkere, gezonde én betaalbare hap ben je aan het juiste adres in deze keten van studentenrestaurants. Je vindt ze her en der in Leuven en Heverlee terug, in de buurt van de grote faculteiten. Alma 1 en Alma 2 hebben ook een ‘Bike Thru’ waar je met de fiets een snack kan ophalen.
    Alma 1, Tiensestraat 115, 3000 Leuven Alma 2, E. Van Evenstraat 2, 3000 Leuven • Alma 3, Steengroevenlaan 3, 3001 Heverlee • Alma Gasthuisberg, Herestraat 49, gebouw ALO, 3000 Leuven • Groep T, Andres Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven • ’t Academisch kwartier, Tiensestraat 41, 3000 Leuven • ESAT2, Kasteelpark Arenberg 10, 3001 Heverlee • De Moete, Celestijnenlaan 200P, 3001 Heverlee

 

Als kersverse student in Leuven trap je gegarandeerd in enkele typische valkuilen.

Met deze ‘inside information’ heb jij alvast een voetje voor op je collega-groentjes.

Wedden dat het er in Leuven helemaal anders aan toe gaat dan in je eigen studentenstad?

Wij laten je nu al kennismaken met enkele typische eigenaardigheidjes.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *