Studeren in Leuven: 5 eigenaardigheden waar je nog niet aan gedacht had

Welkom in Leuven! Elke stad is anders en je kiest natuurlijk niet voor een internationaal avontuur als je verwacht dat alles er hetzelfde zal zijn als thuis. Kan je niet wachten om de typische eigenaardigheidjes van je nieuwe studentenstad te leren kennen? Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

1. Leuven is een groot dorp

Misschien kom jij wel uit Tokio, Parijs of Washington en ben je gewend aan het leven in een metropool? Wolkenkrabbers, metrolijnen en stadsdelen die op een halfuur treinen van elkaar liggen: in Leuven zal je ze niet vinden. Met een oppervlakte van 57,51 km2 en een bevolking van zo’n 102.000 inwoners – of bijna 160.000 als je de studenten meetelt – is je nieuwe hometown naar jouw gevoel ongetwijfeld niet meer dan een groot dorp. Begrijpelijk … Van de ringweg rond Leuven naar het centrum wandel je nooit meer dan 20 minuten.

Dat kan even wennen zijn, maar geloof ons: het heeft ook tal van voordelen. Niet alleen verlies je weinig tijd met verplaatsingen, door haar kleinschaligheid staat Leuven ook bekend als een veilige stad, met toch een ruim aanbod qua accommodatie en uitgaansmogelijkheden. En de aantrekkingskracht van ons ‘provincienest’ is ook groot in eigen land: heel wat jongeren die in Brussel studeren, kiezen ervoor een kot, studio of appartement in Leuven te huren en dagelijks naar de hoofdstad te pendelen omwille van onze vele troeven.

Mis je toch de hustle and bustle van de grootstad? Geen nood, Brussel en Antwerpen kunnen die behoefte makkelijk invullen en zijn vanuit Leuven vlot bereikbaar met de trein.

2. Geen studenten in het weekend

Toen je Leuven uitkoos als jouw nieuwe uitvalsbasis, heb je vast de kaart van België weleens opgezocht op Google Maps. Wat valt meteen op? Juist ja, ons landje hoort bij de kleinste van Europa. Dankzij de dichtheid van ons spoornetwerk is het een fluitje van een cent om je op enkele uren van het ene uiterste puntje van het land naar het andere te begeven. Daarom hebben Belgische studenten de gewoonte om elk weekend naar huis terug te treinen, waar ze zich weer even laten vertroetelen in Hotel Mama. Geloof ons, de soundtrack van trolleywieltjes over stoeptegels op vrijdag- en zondagavond zal je snel genoeg leren kennen.

Ga je op vrijdag of zaterdag een avondje uit met je internationale vrienden, dan zal je op café omringd worden door mensen van allerlei leeftijden uit Leuven en omstreken. Behalve de eerste zondag van de maand – de zogenaamde ‘koopzondag’ – zijn de meeste winkels gesloten op de dag des Heren en is het zelfs lang zoeken naar een koffiebar of broodjeszaak die de deuren opent. Dit is ook hét moment om eens rustig in de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein te studeren. Tijdens de week wordt deze populaire ‘blokspot’ overrompeld door studenten, maar in het weekend tref je hier enkel toeristen aan.

Let op: ook studentenvoorzieningen zoals LOKO, het secretariaat van je faculteit of de Alma studentenrestaurants zijn gesloten tijdens het weekend.

3. Donderdag = studentenavond

Net omdat het leeuwendeel van de lokale studenten op vrijdag al de beentjes onder tafel schuift in de ouderlijke woonst, vindt in Leuven het typische uitgaansmoment voor het studerende jonge volkje plaats op donderdagavond. Voor de meest legendarische fuiven en cantussen moet je dus op een school night de deur uit. Proffen die op vrijdagochtend lesgeven, kennen het klappen van de zweep: veel studenten hoeven zij dan in hun colleges niet te verwachten. Op die enkele dappere strijders na, die met een overdosis cafeïne in het bloed recht van de fakbar de aula binnen strompelen.

Ben je zelf niet zo van het uitgaanstype? Dan kan het je heel wat ergernissen en slaaptekort besparen als je op voorhand even uitzoekt waar de meest drukbezochte studentencafés in Leuven gelegen zijn. Een kot, studio of appartement huren in de buurt van de Oude Markt – denk aan de Naamsestraat, de Parijsstraat en de Brusselsestraat – of de populairste fakbars – vooral in de Tiensestraat – is dan geen al te best idee. De Leuvense politie probeert de ergste excessen wekelijks in te dijken met regelmatige patrouilles, maar in een studentenstad maakt straatlawaai natuurlijk onvermijdelijk deel uit van het dagelijks leven.

De studentenflik, je vriend!

Om wederzijds respect tussen studenten en bewoners aan te moedigen, loopt in Leuven sinds enkele jaren een ‘studentenflik’ rond: een jonge agent die als aanspreekpunt de goede vrede helpt te bewaren. Sinds 2019 mag je Gil Vanommeslaeghe aan z’n mouw trekken, en voor internationale studenten is er zelfs een extra studentenflik aangesteld, Stephanie Homans.

Volg studentenflikken Gil en Stephanie op Facebook.

4. Internationale studenten op een eilandje

Wie gaat studeren in een ander land dan zijn thuisland, doet dat in de eerste plaats voor de bijzondere ervaring. Maar natuurlijk staat nieuwe vrienden maken ook hoog op je verlanglijstje! In Leuven krijg je daar alle kansen toe: de universiteitsstad heeft een enorme aantrekkingskracht op buitenlandse studenten en expats, waardoor het je amper moeite zal kosten om een plekje te vinden in die diverse internationale community. Maar wat met de lokale studenten, hoe kan je die beter leren kennen?

Eén ding moet je over ons Belgen weten: we hebben de neiging om samen te klitten met mensen uit onze eigen, vertrouwde omgeving. Zet je een groep studenten uit België samen in één stad, dan mag je er je hand voor in het vuur steken dat Limburgers met Limburgers op kot gaan, en ook West-Vlamingen steevast hun provinciegenoten opzoeken na de les. Dat is in Leuven niet anders. Wil je toch wat locals toevoegen aan je nieuwe vriendenkring, dan zal je zelf de eerste stap moeten zetten. Je bent nu al zo ver uit je comfortzone gekropen … Dit moet toch ook wel lukken, niet? Geen zorgen, we ontdooien snel!

Steuntje in de rug voor internationale studenten

Bij LOKO International, de internationale tak van de overkoepelende organisatie voor Leuvense studenten, kan je terecht met praktische vragen of opmerkingen over het studentenleven in Leuven. Ook oriëntatiedagen, sportevents en quizzen behoren tot het aanbod van LOKO International, dat zich inzet om de interactie tussen lokale en internationale studenten te bevorderen.

Niet te missen: de jaarlijkse International Party, een van de grootste feestjes van het jaar, in samenwerking met ESN Leuven.

5. Zomer met de locals

Blijf jij na de examens in juni nog wat hangen in Leuven voor je weer huiswaarts keert? Of ben je zo enthousiast over je verblijf hier dat je er meteen nog een jaartje aan vastplakt? Hou er dan rekening mee dat de meeste Leuvense studenten na de proclamatie het kotleven tijdelijk de rug toekeren voor een zomer aan het thuisfront. Tot de tweede zit halverwege augustus eraan komt, that is. Sceptici beweren dat Leuven tijdens de zomermaanden ‘leegstroomt’, maar zo erg is het nu ook weer niet gesteld. Wat wél klopt, is dat de typische studentensfeer in Leuven plaats ruimt voor een andere vibe, die grotendeels bepaald wordt door de inwoners en de binnen- en buitenlandse toeristen.

Valt er in Leuven dan geen bal te beleven in juli en augustus? Au contraire! De stad bokst elk jaar opnieuw een levendig zomerprogramma in elkaar vol culturele evenementen, dat bezoekers uit het hele land aantrekt. Tijdens de Beleuvenissen en Half Oogst geniet je van talrijke muzikale optredens, terwijl de Leuvense horeca tijdens Hapje Tapje z’n kunsten op een schoteltje presenteert voor fijnproevers aller lande. Voor een mix van muziek, dans, performance, film en expo is M-idzomer jouw place to be. En tijdens de Summer Movies vlei je je achterwerk neer in de gezelligste parken van de stad voor een exquise selectie openluchtfilms. Nee, je vervelen is geen optie tijdens de Leuvense zomer.

Meer weten over het zomerprogramma van de Stad Leuven in 2021? Alle evenementen in juli en augustus worden gebundeld onder de naam Het Groot Verlof.

 

Lig je als internationale student nu al wakker van je verhuis naar Leuven?

Wij stellen je alvast gerust met vijf overlevingstips voor je studententijd in Leuven.

Als kersverse student in Leuven trap je gegarandeerd in enkele typische valkuilen.

Met deze ‘inside information’ vermijd je de 12 meest voorkomende fouten in de eerste week en heb jij alvast een voetje voor op je collega-groentjes.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *