Studeren in Leuven: de 12 typische fouten die elke student maakt tijdens de eerste week in Leuven

Een nieuw land, een nieuwe stad … Als internationale student heb je een groot aanpassingsvermogen nodig wanneer je voor ’t eerst in Leuven komt studeren.

Je weg vinden naar de aula, de cursusdienst of de bibliotheek is één ding, maar er liggen nog een heleboel andere uitdagingen op je pad tijdens je eerste week. Wij sommen voor jou de typische ‘beginnersfoutjes’ op, zodat jij ze zelf niet meer hoeft te maken.

Top 5 van meest gemaakte fouten

1. Maarschalk Foch of Rector De Somer?

Je spreekt met je medestudenten af voor een groepswerk aan het Fochplein. Na een uur vruchteloos zoeken op je stadsplannetje trek je toch maar een voorbijganger aan z’n mouw, die je weet te vertellen dat het Fochplein in 2011 van naam veranderde en nu het Rector De Somerplein heet. Maar daar doen de échte Leuvenaars niet aan mee. Je moet het maar weten …

2. Aula zoeken op goed geluk

Wachten tot je eerste lesdag – nog beter: tien minuten voor je eerste hoorcollege – om het juiste leslokaal te vinden, is in Leuven niet zo’n pienter plan. Zonder handleiding kan geen enkel normaal begaafd persoon uit aan de wirwar aan codes, afkortingen en benamingen van aula’s en universiteitsgebouwen. Stippel dus best op voorhand je lesparcours al eens uit, je wint er heel wat tijd mee!

3. Studeren in het stadspark

De examens komen eraan, maar buiten schijnt de zon en vlak voor je kot zijn er wegenwerken aan de gang. Vol goeie moed trek je naar het stadspark om in alle rust je leerstof in je hoofd te stampen. Helaas vind je nergens een plekje in het gras waar voldoende plaats is om je cursussen open te spreiden én je geen duizend frisbees tegen je kop krijgt. Stadspark op een zomerse dag = no go.

4. Water drinken in de Alma

Handig, die studentenrestaurants van Alma waar je à volonté frietjes kan bijhalen en het leidingwater niets kost. Maar euh … waar zit die knop aan de kraan om je glas bij te vullen? Bespaar jezelf de gênante zoektocht waarbij je aan alle mogelijke onderdelen probeert te draaien: de waterkraantjes werken met een voetpedaal. Graag gedaan!

5. Afspraak aan de Kotmadam.

Je eerste wapenfeit in Leuven: een echte Stella drinken. Je trommelt wat medestudenten op en vraagt hen waar jullie best afspreken voor een avondje doorzakken. Bij de Kotmadam, natuurlijk! Wat je nu niet moet doen, is bij je kotbazin op de deurbel duwen. Jouw nieuwe kroegmakkers zitten je namelijk op te wachten naast het standbeeld van De Kotmadam op de Oude Markt.

 

Leuven en fietsen: onlosmakelijk verbonden

Je zal al snel merken dat de fiets het geliefkoosde vervoermiddel onder Leuvense studenten is. Snel, makkelijk en flexibel: wat wil je nog meer als je iets te laat uit je bed bent gerold en de les van 9 uur ’s ochtends nog wil halen? Met andere woorden: in Leuven ben je niets zonder fiets. Al zijn er wel enkele risico’s verbonden aan het studentenleven op twee wielen …

6. Een splinternieuwe fiets aanschaffen en die na twee weken al kwijt zijn

Misschien heb je ze al zien drijven in de Dijle, de rivier die door het stadscentrum stroomt: oude, verroeste fietsen die hun baasje kwijt zijn. De kans is groot dat jij na enkele dagen al minstens vijf slachtoffers van een fietsendiefstal Sommigen ergeren zich er blijvend aan, anderen halen hun schouders op en zeggen: “Da’s Leuven”. Tot welk kamp jij ook zal behoren, een goed voorbereid student is er twee waard. Schaf dus liever een degelijk, maarversleten exemplaar uit de kringwinkel aan of huur een tweedehands fiets bijVelo. Anders zou aan je verblijf in Leuven weleens een hoog prijskaartje kunnen kleven.

7. Fietsen zonder licht en een torenhoge boete krijgen

Je bent jong en je denkt niet altijd aan je eigen veiligheid of die van anderen – we snappen dat wel. Je hebt immers andere dingen aan je hoofd, zoals dat groepswerk dat morgenvroeg klaar moet zijn of die kater na de cantus van de avond voordien. Maar opgepast, want ook de politie verplaatst zich per fiets om studenten zonder fietslicht te betrappen. Als je geluk hebt, kom je er de eerste keer met een waarschuwing van af, maar meestal is de arm der wet niet mals voor overtreders. Met de euro’s die je aan de boete besteedt, zou je véél pintjes kunnen drinken … Ook een straat in de verboden richting inrijden of telefoneren op de fiets wordt streng beboet. Opletten dus!

8. De afstand van de fietsenparking aan het station naar het perron onderschatten

Stel, je hebt een uitstapje met de trein naar Antwerpen of Brussel gepland. Van je kot, studio of appartement naar het station is het amper een kwartiertje fietsen, dus je hebt alle tijd van de wereld om je trein te halen. Vrolijk fluitend arriveer je vijf minuten voor vertrek aan het station. Nog even je fiets stallen in de overdekte fietsenparking en wegwezen! Wel, zo werkt het helaas niet … Die fietsenparking is namelijk ook best populair bij pendelaars, dus al wie na 7 uur ’s ochtends de trein wil nemen, kan er gif op innemen dat hij z’n fiets helemaal achteraan moet stallen om nog een plekje te vinden. Ons advies? Vertrek tien minuten vroeger dan je van plan was naar het station.

EXTRA TIP: kom je vanuit Kessel-Lo door de voetgangerstunnel onder het station? Afstappen is de boodschap, als je tenminste een boete wil vermijden. Maak liever gebruik van de nieuwe fietsspiraal, een architecturaal hoogstandje dat het Martelarenplein voor het station verbindt met de passerelle boven het treinstation die naar de andere kant van de sporen leidt

9. Je fiets een nachtje ‘gratis’ stallen onder het Rector De Somerplein

Natuurlijk ben je ook die tweedehandsfiets liever rijk dan kwijt. Gelukkig kan je in Leuven wel een aantal overdekte, bewaakte fietsparkings vinden. Het Rector De Somerplein, pal in het centrum van de stad, is de ideale uitvalsbasis om je tweewieler te stallen en je weg te voet verder te zetten. Gratis en voor niks … tenzij je fiets blijft overnachten. Van zondag tot en met woensdag is de fietsenparking open tot middernacht, van donderdag tot en met zaterdag blijven de deuren tot 3 uur ’s nachts geopend. Kom je jouw stalen ros pas de dag nadien ophalen na een avondje stappen, dan betaal je 3 euro. De fietshersteldienst ter plaatse – met gratis gebruik van een fietspomp – maakt wel veel goed.

10. Denken dat je de verkeersregels voor fietsers in het centrum begrijpt

In Leuven heb je twee types voetgangerszones: de winkel-wandelstraten en de andere autovrije straten. In winkel-wandelstraten gelden uitzonderlijke regels voor fietsers, die aangegeven worden door een bord aan het begin van de zone. Staat er een symbool van een fiets met een tijdsaanduiding bij, dan mag je er enkel fietsen tussen die twee tijdstippen (bijvoorbeeld van 18.30 tot 11 uur). Staat er een fiets zonder tijdsaanduiding bij, dan mag je er altijd stapvoets fietsen. Staat er géén fiets bij? Dan is deze straat verboden voor fietsers. In alle andere autovrije straten mag je altijd fietsen, rekening houdend met de toegelaten rijrichting. Ben je nog mee?

Voor meer info over het fietsreglement in Leuven kan je gelukkig steeds bij de politie terecht.

Vermijd missers op het spoor

Misschien denk je nu: “Het kan flink mislopen als je je met de fiets verplaatst in Leuven. Ik laat die tweewieler voor wat hij is en speel op veilig: ik neem de trein.” Think again, want ook per spoor is het als student in Leuven uitkijken geblazen.

11. Een spontaan treinritje willen maken vlak voor het weekend

Je zou de eerste niet zijn die last-minute beslist de trein in Leuven te nemen en ‘nog even snel’ een treinticket wil kopen aan de ticketautomaat onder het station … op een vrijdagnamiddag. Slecht idee. Elke vrijdag trekt het merendeel van de studenten massaal van hun kot naar het station om het weekend bij hun ouders en vrienden back home door te brengen. Heb je geen zin om een uur te staan aanschuiven in de rij, dan plan je jouw treinreis maar beter op een ander moment. Of beter nog: koop je treinticket online via de website van de NMBS.

12. Je trein in Luik naar Leuven missen omwille van het taalverschil

Stel, je bent met een groepje medestudenten met de trein naar de Belgische kust geweest en op de terugweg ’s avonds ben je zo diep in gesprek verzonken, dat je nietsvermoedend het station van Leuven voorbijrijdt. Geen probleem, we’ve all been there. Gewoon even uitstappen in het volgende station en de trein terug naar je nieuwe hometown Maar wanneer je in de schemering op het perron van Liège-Guillemins naar de informatieschermen staat te turen, kan je met de beste wil van de wereld geen trein vinden met bestemming ‘Leuven’. Huh? De verklaring is simpel: je bevindt je inmiddels in het Franstalige landsgedeelte, waar Leuven niet Leuven maar Louvain heet.

 

Lig je als internationale student nu al wakker van je verhuis naar Leuven?

Wij stellen je alvast gerust met vijf overlevingstips voor je studententijd in Leuven.

 

Wedden dat het er in Leuven helemaal anders aan toe gaat dan in je eigen studentenstad?

Wij laten je nu al kennismaken met enkele typische eigenaardigheidjes.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *